Ahdistaako paluu arkeen?
loma, arki, paluu arkeen, positiivinen psykologia,
3633
post-template-default,single,single-post,postid-3633,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ahdistaako paluu arkeen?

Olen kesän lapsi. Rakastan aurinkoa, valoa, lämpöä, vihreyttä ja värejä, kesän huolettomuutta ja rentoutta. Tietenkin rakastan myös kesälomaa, jolloin aikataulut ja rutiinit voi unohtaa ja elää hetkestä nautiksellen. Kesä alkaa olla kuitenkin lopuillaan ja ainakin minun osaltani paluu arkeen on alkanut.

Lomalta arkeen palaaminen voi tuntua ahdistavalta ja aiheuttaa epämiellyttäviä tunteita. Mielessä saattaa siintää jo uusi loma. Ehkäpä se on talvella monen kuukauden päästä tai vasta ensi kesänä. Odottavan aika on pitkä ja edessä on pitkä, pimeä ja ankea talvi.

Uskon, että emme kuitenkaan halua elää vain odottaen seuraavaa lomaa. Eikö olisi kivempi nauttia myös arjesta ja elämästä lomien välissä?

Sen sijaan, että vain odotamme seuraavaa lomaa, voimme pyrkiä etsimään arjestamme asioita, jotka tuottavat meille iloa ilman odotusta. Kun huomaamme hyvää ja keskitymme iloa tuoviin asioihin, huomaamme tyytyväisyyden, ilon ja onnellisuuden kasvavan juuri siinä hetkessä, jossa olemme. Meidän ei tarvitse odottaa seuraavaa lomaviikkoa kärvistellen.

Jos tunnet ahdistusta loman loppumisesta, tee pieni harjoitus illalla tai aamulla.

Mieti kolme asiaa, jotka tuottavat sinulle iloa ja hyvää oloa ja joita sinun ei tarvitse odottaa.

Eilisen viimeisen lomapäivän pohdinta nosti pintaan seuraavat kolme asiaa omasta elämästäni:

 

 • Uusi työ (niin paljon kaikkea hienoa luvassa, niistä lisää myöhemmin) ja pian alkavat harrastukset, tulevat keikat ja kulttuuririennot. Uusin juuri Museokortin, jotta museoissa ja näyttelyissä tulisi käytyä enemmän.

 • Läheiset ihmiset. Minulle tuottavat valtavasti iloa perheeni ja ystävät. Nyt jo kalenterissa säännölliset tapaamiset ystäväporukalla.

 • Lukeminen. Ihana pakokeino ja inspiraation tuoja. Pian alkavat myös työ- ja organisaatiosykologian opinnot. Olen luonut itselleni rutiinin lukea joka päivä vähintään puolituntia ja tavoitteena on lukea kirja viikossa.

 

Tee harjoitus tänään ja huomenna uudelleen. Kun muutaman päivän ajan mietit sinulle iloa tuovia asioita, huomaat että niitä alkaa löytyä yhä enemmän. Toki loma on aina ihanaa, mutta hyvän huomaamisella arjessa sen odotus sujuu mukavammin. Ihanaa elokuuta ja lempeää arkea!

2 Comments
 • Stina

  heinäkuu 29, 2019at1:19 pm Vastaa

  Ihana ja tärkeä kirjoitus ❤️ Itse olen kokenut sen voimaantumisen, mikä syntyy, kun arjessa on itselle iloa ja energiaa tuovia asioita. Minulle yksi tärkeimmistä on oma hetki aamuisin. Herään 5.30 joka aamu saadakseni 30 minuuttia omaa aikaa. Tuon ajan käytän sen mukaan, mitä mieli ja keho tarvitsee. Joogaa, meditointia, lukemista, kirjoittamista… Joskus kahvia ja sohvan nurkassa kyyhöttämistä tai somen selailua. Päiväni käynnistyy näin hyvin ja olen ladannut itseni tuleviin juttuihin 😊

  • Reetta Yrttiaho

   heinäkuu 29, 2019at5:20 pm Vastaa

   Kiitos Stina ihanasta viestistä! Aamuhetket ovat kyllä munkin henkireikiä 🙂

Post a Comment