Korona pysäytti miettimään merkitystä
21881
post-template-default,single,single-post,postid-21881,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Reetta Yrttiaho, positiivisen psykologian valmentaja ja kouluttaja

Korona pysäytti miettimään merkitystä

Kuten varmasti kaikki suomalaiset, tuijotin eilen hämmentyneenä uutistulvaa koronaviruksen leviämisestä ja siihen liittyvistä poikkeustoimista. Pian alkoi sähköpostiin tipahdella viestejä. Kalenteriin sovitut koulutukset ja luennot on ainakin kuukauden ajalta peruttu tai siirretty. Pienyrittäjälle, joka on edellisenä päivänä jättänyt eroanomuksen opettajan vakivirastaan, tilanne tuntuu varsin hurjalta. Mitä me nyt teemme!

Positiivinen psykologia, aamiaistilaisuus

Tapasin illalla ystäviäni keskustan ravintolassa. Istuimme pöydän eri puolilla desinfiointiainepullo keskellä pöytää, emme halanneet tai koskeneet toisiimme. Illassa oli silti paljon lämpöä ja läheisyyttä. Vitsailimme, että seuraavan kerran viinikerhomme kokoontuu etänä videon välityksellä. Tottakai puhuimme koronasta. Ja niin puhuivat kaikki ne muutkin harvat pöytäseurueet, jotka olivat uskaltaneet lähteä ulos syömään.

Tämän hetkinen tilanne yhdistää meitä. Se ei koske vain yhtä aluetta, valtiota, kaupunkia tai ihmisryhmää. Tilanne koskettaa ihan jokaista ihmistä ja siksi se myös yhdistää. Kriisin koittaessa tarvitsemme toisten ihmisten tukea. Kun elämässä tulee suuria haasteita, murheita ja vaikeuksia aika ikään kuin pysähtyy ja silmänräpäyksessä kaikki se, mikä ei ole merkityksellistä putoaa pois.

Positiivinen psykologia voimavaraksi

Positiivisen psykologian työkalut tukevat vaikeina hetkinä. Myönteisyys ja myönteiset tunteet vahvistavat vastuskykyä. Kiitollisuus auttaa huomaamaan hyvät asiat vaikeiden hetkien keskellä. Optimismi luo toivoa. Resilienssitaidot auttavat meitä ponnahtamaan takaisin vaikeuksista ja muutoksista. Huumori tuo iloa ja yhdistää. Merkityksen löytäminen auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Ennen kaikkea tarvitsemme nyt kukoistavia ihmissuhteita tukemaan ja auttamaan. Näitä kaikkia taitoja ja työkaluja voimme kehittä ja harjoitella.

Mitä nyt?

Huoli taloudellisista menetyksistä on todellinen, mutta kaiken muun keskellä sekin asettuu perspektiiviin. Kun katsoo tilannetta kokonaisuutena, yhtäkkiä omat huolet tuntuvatkin pieniltä. Olen terve, perheeni ja läheiseni ovat toistaiseksi terveinä ja turvassa.

Yhtäkkiä onkin myös tilaa ja aikaa. Aikaa keskittyä ja kuulostella. Tilaa ajatella, luoda uutta, kirjoittaa ja opiskella. On aikaa olla perheen kanssa. Aikaa viestitellä ystäville. Aikaa mennä metsään, aikaa istuttaa uusia siemeniä kasvamaan. Aikaa olla läsnä. Vaikka pysyttelemme fyysisesti kaukana, voimme olla henkisesti lähellä toisillemme ja itsellemme.

Tänään ja viikonloppuna keskityn perheeseeni. Menemme metsään, katsomme elokuvia ja pelaamme yhdessä lautapelejä. Maanantaina aloitamme jo idea-asteella olevien verkkokurssien toteutuksen. Kaikki asiat järjestyvät!

Peskää käsiä ja pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta <3