Nyt on aika opettajien ja kasvattajien työhyvinvoinnille!
21871
post-template-default,single,single-post,postid-21871,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Reetta ja Susanna ovat kehittäneet positiivisen psykologian työhyvinvointikoulutuksen opettajille.

Nyt on aika opettajien ja kasvattajien työhyvinvoinnille!

Kohti kukoistavaa koulua -koulutukset täyttivät helmikuussa vuoden! Alkuvuodesta saimme olla mukana kahdessa hyvin isossa kasvatus- ja opetusalan tapahtumassa, Educa-messuilla sekä Opo-päivillä, puhumassa positiivisesta psykologiasta ja työhyvinvoinnista. Iloksemme (ja myös järjestäjien iloksi) huomasimme työhyvinvoinnin kiinnostavan opettajia ja kasvattajia. Molemmissa tapahtumissa lauantai-iltapäivän viimeisinä esiintyjinä keräsimme salit ääriä myöten täyteen kuulijoita. Olemme kiitollisia järjestäjille mahdollisuudesta jakaa positiivisen psykologian tietoa. Ja kiitos aivan jokaiselle osallistujalle, te loitte tilaisuuksista merkityksellisiä!

Kouluttajat Reetta Yrttiaho ja Susanna Posio

Työ kuormittaa

Opettajien työuupumuksesta ja työn kuormittavuudesta on puhuttu pitkään. Hyvin vähän sen korjaamiseksi on kuitenkaan tehty toimenpiteitä. Olemme itse opettajia ja ymmärrämme koulumaailman haasteet ja mahdollisuudet. Koulumaailmassa on paljon asioita, joihin yksittäinen opettaja ei voi vaikuttaa, mutta on paljon tapoja, joilla voimme muuttaa tapaamme tehdä työtä ja näin vahvistaa voimavarojamme.

Me emme koulutuksillamme voi lisätä koulujen resursseja, parantaa sisäilmongelmia tai pienentää ryhmäkokoja. Me voimme kuitenkin tuoda jokaiselle opettajalle ja kasvattajalle taitoja joilla esimerkiksi lisätään resilienssiä ja löydetään uusia tapoja tehdä työtä. Keskitymme vahvuuksien hyödyntämiseen työssä, myönteisyyden vahvistamiseen sekä palautumisen merkitykseen. Näihin teemoihin tietoisesti keskittymällä voimme vahvistaa omia ja työyhteisön voimavaroja.

Usein saatamme myös itse heikentää työhyvinvointiamme. Meillä kaikilla on lukuisia uskomuksia ja mindsettejä siitä, kuinka meidän pitäisi työtämme tehdä. Osa näistä uskomuksista saattaa jopa olla meille tuhoisia. Saatamme luoda itse itsellemme kiireen ja stressin. Näiden uskomusten ääreen on hyvä pysähtyä, tarkastella niitä ja ryhtyä muuttamaan niitä.

Mitä on Kohti kukoistavaa koulua?

Kohti kukoistavaa koulua -koulutuksissa käsittelemme positiivisen psykologian eli hyvinvoinnin tieteen tutkittua tietoa. Puhumme mm. myönteisyyden ja myönteisten tunteiden vaikutuksista hyvinvointiimme, työn imusta ja työn tuunaamisesta, vahvuuksien löytämisestä, mindseteistä sekä palautumisen tärkeydestä. Tähän mennessä olemme kiertäneet kymmeniä kouluja sekä kouluttaneet yli 600 opettajaa ja kasvattajaa positiivisen psykologian teemoista.

Koulutukset ovat hyvin käytännönläheisiä ja tuovat positiivisen psykologian teemat lähelle kuulijaa erilaisten harjoitusten ja tehtävien muodossa. Jokainen osallistuja saa käyttöönsä hyvinvointia edistäviä työkaluja. Positiivisen psykologian työkaluja voi hyödyntää niin omassa työssä ja elämässä kuin koko työyhteisön kanssa. Hyvinvoiva opettaja ja kasvattaja luo hyvinvointia myös lapsille ja nuorille.

Kohti kukoistusta 2020

Meidän tavoiteenamme on, että 2020-luvulla positiivinen psykologia ja opettajien työhyvinvointi nostetaan keskeiseksi teemaksi opetus- ja kasvatustoiminnan suunnittelussa! Tämä vaatii ennen kaikkea muutosta rakenteissa, johtamisessa ja poliittisten päätösten tasolla. Tavoitteenamme on, että kymmenen vuoden päästä positiivinen psykologia ja työhyvinvoinnin teemat ovat arkipäivää jokaisessa Suomen koulussa.

Nyt uuden lukuvuoden suunnittelu on täysillä käynnissä kouluissa ja kunnissa. Mitä, jos teidän koulussa tai kunnassa otettaisiin opettajien työhyvinvointi ensisijaiseksi kehittämisen kohteeksi?

Kun opettaja voi hyvin, koko koululla on mahdollisuus kukoistaa!

Reetta & Susanna

luokanopettajat, Positive Psychology Practitionerit

 ja Kohti kukoistavaa koulua -koulutuksen luojat