Vinkit kokonaisvaltaisesti hyvinvoivempaan lomaan

Idea tähän kirjoitukseen syntyi juhannuksen jälkeen mökkijärvessä. Helteestä ja lähes täydellisistä puitteista huolimatta, huolehdin jo etukäteen, miten kesä tästä etenee. Jatkuuko kuumuus, mitä jos tulee sade? Miten toteutan kaiken suunnitellun? Milloin ehdin levätä tai milloin viettää lomapäiviä vailla ohjelmaa ja spontaanisti tarttua ideoihin ja kesäpuuhiin? Pysähdyin hetkeksi näiden tunteiden ja ajatusten äärelle ja oivalsin, että voin loma-ahdistukseen ammentaa helpotusta positiivisesta psykologiasta ja sen tunnetusta PERMA+H-teoriasta.

Positiivisen psykologian tutkimus keskittyy kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Sen tarkoitus on löytää tutkimuksiin perustuvaa tietoa inhimillisestä kukoistuksesta, hyvinvoinnista ja onnellisuudesta. PERMA+H-teoria (tai joskus PERMA+V) on yksi sen keskeisimmistä teorioista. Lyhyesti PERMA+H-teorian mukaan hyvinvointiin vaikuttavat tekijät voidaan jakaa kuuteen osa-alueeseen, jotka ovat:

  • Positive emotions eli myönteiset tunteet
  • Engagement eli uppoutuminen
  • Relationships eli ihmissuhteet
  • Meaning eli merkityksellisyys
  • Accomplishment eli aikaansaaminen
  • Health/Vitality eli elinvoimaisuus

Kesäloma siintää meidän monien mielessä auvoisena aikana, mutta kesästä ja vapaapäivistä huolimatta, myös loma-aikaan liittyy elämän koko kirjo: suunnitelmat eivät menee putkeen, kohtaamme pettymyksiä tai joskus mielen valtaa monet epämiellyttävätkin tunteet. Varsinkin lapsiperheissä lomaan liittyy myös arkisia rutiineja, jotka voivat tuntua turhauttavilta.

Kuinka voisimme saada lomastamme mahdollisimman hyvän, palauttavan, merkityksellisen ja onnellisen? Loma ei pelkästää takaa meille hyvinvointia, mutta voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa siihen, että odotuksemme täyttyisivät mahdollisuuksien mukaan, tuntisimme itsemme levänneiksi ja pääsisimme tekemään itsellemme tärkeitä asioita. Tutkimusten mukaan voimme itse vaikuttaa merkittävästi,  jopa 40%, hyvinvointiamme tukeviin asioihin. Pysähtymällä kuuntelemaan itseämme,  keskittymällä läsnäoloon sekä pienellä ennakoinnilla ja suunnittelulla, voimme saada lomastamme kokonaisvaltaisesti hyvinvoivemman kokemuksen.

Miten siis positiivista psykologiaa ja PERMA+H-teoriaa voisi hyödyntää lomalla?

Tässäpä vinkit:

1. Myönteiset tunteet lomalla

Loma ei välttämättä itsessään takaa myönteisiä tuntemuksia. Kaikki tunteet ovat osa ihmisyyttä ja meidän olisi annettava mahdollisuus niille kaikille. Myös lomalla on lupa olla allapäin. Ei ole tarkoitus väkisin vääntää mieltä kohti myönteisiä tunteita. Voimme kuitenkin houkutella myönteisiä tunteita pysähtymällä huomaamaan hyvä tai kiitollisuuden aiheita ympärillämme. Jo ihan vain tunteisiin tutustuminen auttaa. Tutkitusti tunne kestää 90 sekuntia, ellemme lähde kasvattamaan sitä.

Haluatko lisätä myönteisiä tunteita kesääsi? Kokeile seuraavia vinkkejä:

  • Pysähtyminen hetkeksi on paras tapa kiinnittää huomiota omiin tunteisiimme. Pysähdy kuuntelemaan kehosi ja mielesi viestejä. Mitä tunnet? Keskity hengitykseen ja anna tuntemusten tulla ja mennä, älä jää niihin kiinni. Jatka muutama minuutti, tuoden huomion aina hengitykseen, kun mieli lähtee liikaa harhailemaan.
  • Listaa iltaisin kolme hyvää asiaa menneessä päivässä. Kiitollisuus on nopein tapa lisätä myös muita myönteisiä tunteita.

2. Uppoudu ja rentoudu

Uppoutumisen tila auttaa meitä rentoutumaan, unohtamaan kaiken muun, olemaan läsnä jollekin. Mistä tekemisestä sinä nautit niin, että pääset todella uppoutumaan ja unohtamaan kaiken muun?

Saatamme kuitenkin olla, varsinkin loman alussa, niin ylivirittyneitä, että emme kykene keskittymään mihinkään tekemiseen kunnolla. Ylivirittyneisyyden purkamiseen voit kokeilla edellisen kohdan hengitykseen pysähtymisharjoituksta. Pikku hiljaa kehomme ja mielemme rentoutuvat ja mielekkääseen tekemiseen uppoutuminen helpottuu.

Varaa aikaa uppoutumiseen, minimoi keskeytykset. Muista, että joskus uppoutumisen tilaan pääseminen voi vaatia pieniä ponnistelujakin. Joskus myös arkiset asiat voivat tuntua rentouttavilta. Itselleni sienimetsässä kulkeminen tai ruohonleikkuu toimivat tässä, joskus vaaditaan tosiaan hieman vaivaa niihin ryhtymiseen.

3. Aikaa ihmissuhteille

Loma-aikana meillä saattaa olla enemmän aikaa tavata sukulaisia ja ystäviä. Merkityksellisillä ihmissuhteilla, kohtaamisilla ja läsnäolevalla vuorovaikutuksella on suuri vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Meillä on myös oikeus valita ne ihmiset, ne jotka tuovat meille iloa ja ne joita haluamme tavata. Seuraavan kerran nähdessäsi läheisiä tai tuttuja keskity siihen, että olet itse läsnä.  Luokaa yhdessä ihania kesämuistoja, jotka lämmittävät vielä syksylläkin. Läheisistä ihmissuhteista voi saada myös voimaa, silloin kun tarvitsemme apua tai tukea, esimerkiksi silloin kun suunnitelmat eivät menekään kuten alunperin ajattelimme.

Ja miten se meille tärkein ihmissuhde, eli suhteemme itseemme? Kuinka se voi? Muistammehan kääntyä välillä sisäänpäin ja kuunnella itsellemme tärkeimmän ihmisen ääntä? Mitä sinä kaipaat juuri nyt?

4. Merkityksellisyyden äärellä

Hyvinvointi syntyy siitä, että pääsemme toteuttamaan itsemme näköistä ja arvojemme mukaista elämää. Myös sillä on merkitystä, millaisesta työstä jäämme lomalle ja millaiseen työhön palaamme. Koemmeko työmme merkitykselliseksi? Lomalla voi olla aikaa miettiä omia arvoja ja sitä, kuinka ne näkyvät arjessa. Joskus kiireinen arki vie mennessään ja merkityksellisyys voi unohtua. Minulle itselle loma on myös aikaa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen.

Merkityksellisyyden kokemus voi syntyä myös luontoyhteyden syntymisestä tai silloin, kun jaamme jonkin merkityksellisen kokemuksen tai tapahtuman läheisten ihmisten kanssa. Suomen kesän kauneus ja se, että se on niin nopeasti ohi, lähestulkoon pakottaa minut metsään tai rannalle. Siellä kalliolla istun (hyttysiä huitoen) tuijotellen järvelle ja hetken aikaa kaikki maailmassa on kohdillaan.

Mistä sinä löydät merkityksen tunteen kesällä?

5. Aikaansaamista, mutta ei suorittamista

Onnellisuuden tunteeseen vaikuttaa myös tavoitteiden ja päämäärien saavuttaminen – silloin, kun ne ovat lähtöisin siitä, mitä itse haluamme ja pidämme tärkeinä.

Ovatko sinun lomasuunnitelmasi aidosti sinun lomasuunnitelmiasi? Vai suoritatko lomaasi, jonkin toisen lähtökohdista? Muista varata lomaasi riittävästi aikaa itsellesi merkityksellisiin asioihin. Usein saatamme ajatella, että meidän pitää tehdä asioita tietyllä tavalla. Juhannus on vietettävä kuten aina ennenkin (vaikka mökkijuhannus ei kiinnosta). Lomalla on pakko käydä koluamassa kaikki kesätapahtumat (vaikka tänä kesänä haluaisimmekin olla kotona). Isovanhempien mökille on mentävä, vaikka tämä loma olisi ihana viettää ulkomailla, kun sinne viimein pääsee. Kuulostaako tutulta? Vaatii toisinaan rohkeutta tunnustaa ääneen haluavansa jotain muuta.

Suorittaminen on myös mielentila. Saatamme hokea itsellemme, että ”nyt pitää nauttia” tai ”ulos on mentävä, kun kerrankin paistaa aurinko”. Ei ole! Eikä kaikki aina ole pelkkää ihanaa nautintoa. Tee lomalla juuri niinkuin itse koet parhaaksi, löydä oma tasapainosi. Jos haluat lukea kirjaa sisällä, tee niin. Itseasiassa niin minäkin haluan tehdä, ainakin välillä.

Tarkastele omia lomasuunnitelmiasi, näyttäväthän ne sinun suunnitelmiltasi! 

6. Elinvoimaisuudesta voimaa

Lomalla ruokailu- ja unirytmimme saattavat muuttua: reissaamme, valoisat kesäyöt saavat meidät valvomaan, ei vain malttaisi mennä nukkumaan, syömme ja juomme miten sattuu. Huolettomuus on ihanaa ja kuuluu lomaan, on silti hyvä muistaa että myös lomalla fyysiset tarpeet vaikuttavat hyvinvointiimme. Monelle alkoholi on tapa rentoutua ja kuuluu lomaan, ja saa kuuluakin! Huomioi kuitenkin, jos alkoholi vaikuttaa häiritsevästi esimerkiksi uneen tai mielialaan. Väsyneenä ja nälkäisenä ei lomasta nauti kukaan!

Lomatekemiset tuovat meille iloa ja hyvää mieltä, mutta positiivisetkin tapahtumat voivat aiheuttaa kehollemme samanlaista rasitusta kuin stressi. Tämän vuoksi tärkeää muistaa riittävä palautuminen myös lomalla. Onko kalenteri ladattu täyteen ohjelmaa? Jääkö palautumiseen riittävästi aikaa, jotta loman jälkeen voimme palata töihin oikeasti levänneinä?

Nyt minäkin suljen tietokoneen ja kiinnitän huomioni mökin ikkunan takana laskeutuvaan aurinkoon. Tässä on hyvä olla sitä tuijotellessa. Aamulla lähden lasten kanssa souturetkelle.

Huomenna on loma!

Rentouttavia kesäpäiviä kaikille!

Share this post

Vastaa

Vastaa