huono-työilmapiiri

Huono työilmapiiri

Huono työilmapiiri

Työilmapiiriä kehittämässä OSA 1

Ahdistaako työpaikalle meneminen? Sisältääkö työyhteisön vuorovaikutus paljon ristiriitoja, vaikenemista tärkeistä asioista tai negatiivisuudessa vellomista? Täytyykö työyhteisössä olla kuin jatkuvasti varuillaan, vailla luottamusta siitä, että tiimi puhaltaa yhteen hiileen ja tukee toisiaan? 

Puristaako kiire ja riittämättömyyden tunne työpäivien aikana rintaa, entä jääkö ylivireystila herkästi päälle ja tuntuuko palautuminen työstä hankalalta? Onko työn haasteiden ja voimavarojen tasapaino keikahtanut epäbalanssiin? Tuntuuko työ tarkoituksettomalta, kuin osa potentiaalistasi ja vahvuuksistasi jäisi työssä sivuutetuiksi? Puuttuuko työpaikaltasi ilo ja myönteisten tunteiden jakaminen?

Jos vastasit kyllä osaan näistä kysymyksistä, voi kyseessä olla työhyvinvointiin tai työilmapiiriin liittyviä haasteita, joita olisi hyvä pysähtyä tutkimaan hieman tarkemmin. 

Huono työilmapiiri vaikuttaa moneen asiaan

Huono työilmapiiri vaikuttaa hyvinvointiimme ja jaksamiseemme negatiivisesti. Mikäli työhön liittyvät ajatukset saavat jo etukäteen kurkkua kuristavan tai epämieluisan tunteen aikaan, ja työhön meneminen tuntuu säännönmukaisesti enemmän ahdistavalta kuin mieluiselta, on hyvä pysähtyä arvioimaan tilannetta tarkemmin. Emme ehkä aina hyppelehdi innosta puhkuen töihin mennessämme, mutta tasapaino työn mielekkyyden, merkityksellisyyden, voimavarojen sekä työssä ilmenevien haasteiden ja kuormitustekijöiden välillä olisi hyvä olla kallellaan plussan puolelle. 

Työssä on tärkeä voida kokea myös myönteisiä tunteita, työn imua ja työyhteisön kesken jaettua myönteistä vuorovaikutusta. Näin voimme ja jaksamme paremmin, ja pystymme myös vastaamaan eteen tuleviin haasteisiin helpommin ja rakentavammin eli kasvattaa resilienssikykyämme työssä.  Jokainen meistä ansaitsee voida työssään hyvin. 

Mikäli työilmapiiri kiertyy helposti negatiivisuuden kehään, haasteisiin reagoidaan epärakentavasti ja myötäilon sekä myötätunnon toimintakulttuuri huutavat poissaolollaan, ollaan jo niin sanotussa ”tarttis tehdä jotain”-tilanteessa. Tällöin olisikin tärkeä tunnistaa haasteet ja lähtötilanne, asettaa tavoitteeksi haluttu myönteinen tila työyhteisössä ja lähteä aktiivisesti rakentamaan yhdessä työyhteisön yhteistä, positiivista toimintakulttuuria. 

Hyvinvoiva työyhteisö on myös kaiken tuottavuuden ja toiminnan mielekkyyden kivijalka, jonka aktiivinen rakentaminen ja vaaliminen olisi tärkeää nostaa prioriteettien kärkeen työpaikalla. Voidaankin sanoa, että hyvinvoivat työntekijät tekevät työnsä hyvin. Hyvinvoiva työyhteisö on enemmän kuin osiensa summa, ja mahdollistaa kukoistuksen eli kokonaisvaltaisen työhyvinvoinnin rakentumisen. 

Positiivinen psykologia tarjoaa tutkittuja ja tieteellisesti vaikuttavaksi todettuja keinoja sekä työkaluja työilmapiirin parantamiseksi ja työhyvinvoinnin edistämiseksi. 

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin peruspilareina voidaan positiivisen psykologian mukaisesti nähdä työssä:

  • Myönteisyys, optimismi ja myönteiset tunteet työyhteisössä
  • Vahvuuksien hyödyntäminen työssä
  • Toimiva vuorovaikutus ja työyhteisön ihmissuhteet
  • Työssä jaksaminen ja työn imu
  • Resilienssitaidot ja palautuminen
  • Merkityksellisyys työelämässä
  • Muuttumattomuuden ajattelusta kohti kasvunajattelua
  • Psykologinen turvallisuus työyhteisössä

Hieno uutinen on se, että nämä ovat asioita, joihin voi vaikuttaa, ja taitoja, joita voi harjoitella yhdessä. Asiantuntevan valmennuksen ja koulutuksen avulla työhyvinvoinnin rakennustyötä ei tarvitse tehdä yksin, nettiä satunnaisesti selaillen ja summanmutikassa kokeillen. Ammattilaisemme auttavat teitä onnistumaan, selättämään haasteita työyhteisössä, ja johdattavat toimivien työkalujen äärelle työhyvinvoinnin parantamiseksi. Yhdessä räätälöidään avaimet työyhteisön hyvinvointiin juuri teidän yhteisönne voimavaroihin rakentuen, täsmähaasteisiin reagoiden ja hyväksi havaittuja menetelmiä hyödyntäen. 

Tutustu koulutus- ja valmennuskokonaisuuksiimme tästä, ja klikkaa itsesi askelen lähemmäs kohti kukoistavaa työyhteisöä.

Tämä kirjoitus aloittaa Työhyvinvoinnin blogi-kirjoitusten sarjan, jossa esitellään työhyvinvointiin liittyvät tekijät tiiviisti. Seuraavissa osissa syvennämme ymmärrystä eri osa-alueista ja pohdimme tarkemmin sekä teoriaa että kokemuksia työhyvinvoinnin eri osa-alueiden vaikuttavuudesta.

Share this post

Vastaa

Vastaa